Ako ste godinama koristili Google dok ste bili prijavljeni na svoj nalog, postoji velika šansa da se u njemu nalazi prilično detaljan trag vaših aktivnosti.
Google kroz različita podešavanja može da čuva pretrage, rezultate koje ste otvarali, aktivnosti u Mapama, podatke povezane sa uređajem, kao i druge aktivnosti na svojim servisima, u zavisnosti od toga šta ste uključili.
Dakle, ono pitanje koje ste ukucali pre nekoliko godina u dva ujutru zato što niste mogli da zaspitemožda nije baš zauvek nestalo samo zato što ste zatvorili karticu.
„Moja aktivnost“ zna da bude prilično detaljna
Mesto na kojem možete da proverite šta je sačuvano zove se My Activity, odnosno „Moja aktivnost“. Tamo možete da pronađete podatke povezane sa Google pretragom i drugim servisima, a u zavisnosti od podešavanja istorija može da obuhvati i stvari poput pretraga, pregledanih rezultata, korišćenja Google mapa, klikova na oglase, pa čak i određene informacije o uređaju i lokaciji povezane sa aktivnošću.Jednim potezom možete da obrišete godine
Ako želite da napravite digitalno spremanje kuće, Google omogućava brisanje sačuvane aktivnosti za određeni period ili za sve vreme. Na računaru je potrebno otići na „My Activity“, izabrati opciju za brisanje i potom odabrati vremenski period, dok se na Androidu istorija pretrage može otvoriti kroz Google aplikaciju, preko profilne fotografije i opcije „Search history“.
Google upozorava da se obrisana istorija ne može vratiti,pa ako vam je nešto potrebno kao evidencija, bolje je proveriti pre brisanja nego kasnije tražiti način da vratite ono čega više nema.
Možete da podesite da Google briše istoriju sam
Ako vam se ne dopada ideja da jednom godišnje ručno čistite digitalne tragove, postoji i automatsko brisanje. Google trenutno omogućava podešavanje automatskog uklanjanja istorije nakon 3, 18 ili 36 meseci, u zavisnosti od konkretnog podešavanja i servisa.
To znači da ne morate da čekate da se u istoriji nakupi nekoliko godina pretraga, već možete unapred da odredite koliko dugo želite da određena aktivnost ostane sačuvana.
Da razjasnimo, brisanje stare istorije i sprečavanje čuvanja nove aktivnosti nisu ista stvar. Ako isključite odgovarajuću opciju za istoriju pretrage, Google navodi da buduća aktivnost iz Search servisa neće biti sačuvana u toj istoriji naloga, ali neke funkcije i dalje mogu privremeno koristiti podatke kako bi pružile rezultate, dok druge vrste aktivnosti mogu biti obuhvaćene zasebnim podešavanjima. Zato samo jedno dugme nije nužno dovoljno ako želite da proverite sve vrste aktivnosti povezane sa Google nalogom.